Chat med oss!
Jobsamtale spørgsmål og svar - disse SKAL du vide om (2024)

Jobsamtale spørgsmål og svar – disse SKAL du vide om (2024)

Er du blevet inviteret til en jobsamtale? Tillykke! Ville det nu ikke være super fedt at gå glip af et nyt job, fordi du ikke var forberedt på standard jobsamtale-spørgsmål, og der var svar, der kunne have givet dig den mulighed?

Ja, jeg er fuldstændig enig.

Jobsamtaler kan være en skræmmende oplevelse for mange jobsøgende. En af de største bekymringer er, hvordan man klarer at mødes ofte stillede spørgsmål til jobsamtale.

Hvert ord tæller, ikke?

Derfor er det ekstra vigtigt at gøre det grundigt forberedelse til jobsamtale. ET forkert svar kan få arbejdsgiverne til at vælge en anden frem for dig.

Heldigvis har du et hemmeligt våben. Ja, du har været så heldig at støde på denne artikel, som er skræddersyet til at hjælpe dig med at klare interviewet og vise dem, hvad du er god til.

Så lad os gennemgå nogle standard jobsamtale-spørgsmål og svar, der sikrer, at du er maksimalt forberedt til samtalen.

7 jobsamtale-spørgsmål, og svar arbejdsgiverne ønsker at høre

7 jobsamtale-spørgsmål, og svar arbejdsgiverne ønsker at høre

Her er et sæt jobsamtale-spørgsmål, der optræder i næsten alle samtaler, og eksempler på, hvordan du kan besvare dem for at overbevise arbejdsgiverne om, at du er den rigtige person til jobbet.

1. Fortæl mig om dig selv

Formålet med dette spørgsmål er at få et overblik over din baggrund og se, hvordan du præsenterer dig selv. Så er det smart at øve sig i at give en kort, engagerende opsummering af din oplevelse, samt fremhæve vigtige præstationer og færdigheder, der er relevante for rollen.

Eksempel på svar:  «Jeg har over fem års erfaring med digital markedsføring, og er blevet særligt solid inden for SEO, content marketing og SoMe management. I mit sidste job ledede jeg et team, der øgede vores omsætning med 30% på et år, blandt andet gennem strategisk indhold og en læserorienteret tilgang til arbejdet, jeg tror, ​​at dette også vil være nyttigt for at sikre stærke resultater hos dig.”

2. Hvorfor vil du arbejde her?

Når en virksomhed overvejer at ansætte dig, vil de naturligvis gerne vide, om du er motiveret. De vil jo ikke ansætte en, der siger op et par måneder senere, fordi de ikke kan lide jobbet.

Dette jobsamtale-spørgsmål bliver også stillet for at afgøre, om du har gjort dit hjemmearbejde og forstår, hvad virksomhedens mål og vision er. Hvis du ikke ved dette, hvordan vil du så kunne overbevise dem om, hvorfor du vil arbejde for DEM?

Her vil det være klogt at vise, at du har undersøgt virksomheden på forhånd, og forklare hvordan dine egne mål og værdier stemmer overens med deres vision og kultur.

Eksempel på svar: «Jeg har altid haft stor respekt for den indsats, man gør inden for bæredygtighed, samtidig med at man skaber solide forretningsresultater. Det stemmer godt overens med min egen holdning til at gøre god forretning og samtidig ikke lade det gå ud over miljøet. Derfor ville det være rart at bidrage til deres projekter, og jeg forestiller mig at kunne passe godt ind i FIRMANAVN.»

3. Hvad er dine styrker og svagheder?

Dette er nok et af de sværere jobsamtale-spørgsmål at besvare, og tanken er at vurdere, hvor selvbevidst og reflekterende du er.

Mit bedste råd her er at være ærlig, men diplomatisk. Nævn en ægte styrke, der er relevant for jobbet, og en svaghed, der ikke er en «deal breaker», mens du forklarer, hvordan du arbejder på at forbedre det – eller muligvis, hvordan det rent faktisk kan ses som en styrke.

Eksempel på svar: «En af mine styrker er at styre flere projekter på samme tid, uden at det går ud over kvaliteten. Det har især været nyttigt i det job, jeg har nu, hvor jeg har ansvaret for flere kampagner på samme tid. Hvad angår min svaghed, er det bl.a. nok til, at jeg ikke er så tryg ved at holde præsentationer. Jeg arbejder på at blive mere sikker på det her ved at gøre mere af det, når det er relevant.”

4. Kan du beskrive en udfordring, du har mødt på arbejdet, og hvordan du overvandt den?

4. Kan du beskrive en udfordring, du har mødt på arbejdet, og hvordan du overvandt den?

Her ser vi endnu et eksempel på et spørgsmål, som mange mennesker har svært ved at svare på. Formålet med det er at forstå, om du har viljen til at stå fast og er dygtig til at finde løsninger, når tingene opstår. 

En af mine interviewtræningskunder modtog blandt andet en variant af dette spørgsmål fra Equinor, som forberedelse forud for interviewet. De fokuserede især på, hvilke HSE-risici kandidaten stødte på, og hvordan han konkret håndterede dem. 

Hvis du undrer dig over, hvordan det gik, fik han jobbet.

Rådet her er at bruge STAR-metoden (Situation, Task/Opgave, Action/Handling, Resultat) til at strukturere dit svar med fokus på et specifikt eksempel.

Eksempel på svar: «I mit tidligere job oplevede vi et markant fald i kundetilfredsheden på grund af en ny software, vi havde introduceret. Som projektleder var det mit ansvar at tage fat på problemet. Jeg tilrettelagde en række workshops for at indsamle feedback fra brugerne og arbejdet tæt sammen med IT-teamet for at implementere de nødvendige ændringer, hvilket resulterede i en stigning på 20 % i kundetilfredsheden inden for tre måneder.”

5. Hvor ser du dig selv om fem år?

Igen ser vi et jobsamtale-spørgsmål, der stilles for at finde ud af, hvor motiveret du er for jobbet, samt hvilke karriereønsker du har. En smart strategi er så at matche de mål, du fremhæver, med de muligheder, der er i virksomheden, og at vise, at du er optaget af at vokse og udvikle dig på længere sigt. 

For en arbejdsgiver er det musik i deres ører, når nogen viser sig oprigtigt forpligtelse til at være en ressourceperson for virksomheden.

Eksempel på svar: «Om fem år ser jeg for mig selv i en seniorrolle hos dig, da jeg virkelig nyder at lede teams og drive projekter fremad. Jeg er altid sulten efter at påtage mig mere ansvar for at fortsætte med at udvikle mig på arbejdet, især inden for strategisk planlægning og ledelse.»

6. Hvorfor skal vi ansætte dig?

Nu kommer vi til et spørgsmål, der kan være en «game-changer», afhængigt af hvor godt du formår at besvare det. Arbejdsgivere ønsker at forstå, hvilken unik værdi netop DU kan tilføje til teamet. 

En kort og konkret opsummering af dine VIGTIGSTE kvalifikationer, erfaring og egenskaber vil være nyttig her.

Eksempel på svar: «Det vigtigste jeg kan tilføre din virksomhed er nok den kombination jeg har af teknisk og faglig kompetence. Jeg har både stor erfaring med at udarbejde digitale marketingstrategier – samt dokumenterede resultater at vise – og et solidt teoretisk grundlag som en resultat af min bachelor i fag Det betyder, at jeg forstår både det overordnede billede, samt at jeg kan styre projekter på et detaljeret niveau.»

7. Hvordan takler du stress og pres?

Stress og pres er en naturlig del af de fleste arbejdspladser, i hvert fald til tider. Det giver derfor mening, at arbejdsgiveren gerne vil vide, om du er i stand til at være effektiv og gøre det, du skal, selvom der sker meget, og du føler dig stresset.

Det værste du kan svare på her er «dårligt». En god nummer to (på den dårlige svarliste) er «god», uden at uddybe det. 

Hvis du derimod forklarer, hvad du konkret gør eller siger til dig selv for at håndtere stress, og giver et eksempel på, hvordan du tidligere har overvundet en stressende situation, så kommer vi tættere på noget.

Eksempel på svar: «Jeg håndterer stress ved at fokusere på, hvad der skal gøres, og prioritere, hvad der er vigtigst. Det hjælper mig blandt andet til at nedbryde store projekter i mindre gennemførlige trin. I mit sidste job var det f.eks. havde ekstra travlt omkring juletid, med masser af indhold og kampagner, der skulle forberedes, så satte jeg realistiske deadlines og tjekkede jævnligt ind med mit team for at sikre, at vi var på rette spor.”

Og det var det! 7 almindelige jobsamtale-spørgsmål og svar, der hjælper dig med at forberede dig.

Husk at hvert spørgsmål giver dig mulighed for at fremhæve de erfaringer, kvaliteter og kompetencer, du kan bidrage med til den nye arbejdsplads.

Øv dig, hav tro og mød op til samtalen med en positiv og fremadrettet indstilling. 

Held og lykke!

Skroll til toppen