Chat med oss!
Sådan skriver du en jobansøgning (med eksempler og skabeloner)

Sådan skriver du en jobansøgning (med eksempler og skabeloner)

Du har gennemgået jobannoncerne online og fundet dit drømmejob.

Du ved, den stilling, der lige så godt kunne have dit navn med store bogstaver.

Det lyder måske uretfærdigt, men selvom du er den klart bedste kandidat til stillingen, vil en svag ansøgningstekst sende dig direkte i nej-bunken på nulpunktet.

Som professionel CV- og ansøgningsskribent ved jeg, hvor hårdt det kan være at komme med en knaldende god ansøgning.

Der er meget at tænke over – men husk, at arbejdsgiverens eneste mål er at finde den bedste kandidat til deres stilling.

Så lad os se på, hvad du kan gøre for at vise arbejdsgiveren, at du er den rigtige til jobbet.

Kort sagt skal en jobansøgning svare på 2 ting

Lad os ikke overkomplicere det. Din opgave med en jobansøgning er at fortælle arbejdsgiveren to ting:

Del 1: Hvorfor søger du jobbet?

Dette er introduktionen – altså starten på jobansøgningen.

Her, som i resten af ​​ansøgningen, går vi direkte til sagen: hvorfor søger du dette job? Hvad er din motivation?

Her skal du vise, at du faktisk oprigtigt gerne vil have jobbet hos netop denne virksomhed, så de ikke får det indtryk, at du sender denne ansøgning til 20 andre virksomheder også. Der skal være en rød tråd gennem hele dokumentet, som gør, at dine valg og erfaringer fra karriere og uddannelse hænger sammen på en forståelig og intuitiv måde. Med andre ord: Det skal stå klart for arbejdsgiveren, hvorfor du har truffet de valg, du har truffet, og hvilke muligheder de får ved at ansætte dig i virksomheden.

Lad os se på et eksempel på, hvordan en sådan start på en applikation kan se ud:

«Hej. Jeg er Niels Nielsen.

Da jeg så stillingen som projektleder hos ABC Eksempel AS, tænkte jeg, at denne meddelelse var skrevet til mig!

Efter mange års erfaring i branchen søger jeg nu nye udfordringer på en spændende arbejdsplads, hvor jeg virkelig kan få glæde af min ekspertise på området. På baggrund af dette vil jeg gerne vise min interesse for stillingen som projektleder hos dig i dag.»

Her har du taget en gribende første sætning med, udover din motivation for, hvorfor du søger, og hvorfor det er relevant for arbejdsgiveren.

Del 2: Hvorfor er du den rigtige til jobbet?

Formålet med denne del af jobansøgningsteksten (hoveddelen) er at gennemgå, hvorfor din faglige nøglekompetence (erfaring/uddannelse) og personlige egenskaber gør dig til den rette kandidat til stillingen.

Det kan både være fra uddannelse og tidligere ansættelse, men det vigtigste er, at det matcher de nøglekvalifikationer, som arbejdsgiveren har anført i sin stillingsopslag.

Vi vil gerne understrege netop denne pointe, da det er ekstremt vigtigt: Din jobansøgning skal altid afspejle den stillingsopslag, du søger. Læs grundigt, hvad arbejdsgiveren søger, og vinkling så vidt muligt din erfaring og ekspertise mod dette. Det er også vigtigt ikke at bruge for meget ordret fra stillingsannoncen. Hej, det er en god balance, da du gerne vil relatere ansøgningen og annoncen, men ikke så meget, at du citerer den direkte. Find praktiske eksempler fra arbejde og uddannelse, der sætter to streger under hvert «pralleord» fra den annonce, du bruger i applikationen

Jeg anbefaler, at du starter med den faglige del (erfaring/uddannelse), så du hurtigt viser arbejdsgiveren, at du har den nødvendige kompetence. Her er det også godt at huske, at du ikke bare skal gentage det, der står i CV’et.

Her er et eksempel på, hvordan du kan starte dette afsnit:

”Med flere års erfaring som projektleder hos [tidligere virksomhed] har jeg opnået værdifuld ekspertise i at lede og koordinere virksomhedens projekter på en effektiv og resultatorienteret måde.

I denne stilling har jeg opretholdt gode kunderelationer til virksomhedens bureaukunder – dette for at sikre solide leverancer, der stemmer overens med deres værdier og profil.

Udover dette vil jeg også kunne vise konkrete og dokumenterbare resultater i mit arbejde, såsom at jeg deltog i et større projekt, hvor vi gennemførte en succesfuld markedsføringskampagne.

Dette øgede kundens omsætning med 40 % i kampagneperioden. Undervejs i projektet holdt jeg også faste budgetter og tidsrammer.

Det er erfaring, jeg anser for relevant for den opslåede stilling.»

Med ovenstående afsnit har vi præsenteret dine faglige kvalifikationer på en måde, så det ikke kun gør det nemt for arbejdsgiveren at få overblik, men også at involvere sig i indholdet.

Efter dette afsnit kan du bygge videre ved at indtaste nøglepunkter, der præciserer, hvorfor du er den rigtige kandidat til stillingen.

Eksempel:
«Ud over dette håber jeg, at følgende nøglepunkter viser, hvorfor jeg tror, ​​jeg er den rette person til rollen som projektleder hos ABC eksempel AS:

Nøglepunktsformatet giver dig mulighed for at opsummere dine kvalifikationer for arbejdsgiveren på en enkel måde.

Når arbejdsgiveren henter ansøgningen, vil deres øjne også automatisk løbe hen til sådanne lister, hvilket betyder, at de hurtigt danner sig et overblik over dig og dine nøglekvalifikationer. Et plus ved denne metode er også, at key point-formatet gør, at du ikke skal tænke på selve tekstens flow, da dette praktisk talt klarer sig selv.

Lad os nu gå videre til dine personlige egenskaber og den nederste del af applikationen…

Dette afsnit handler om dig som person. Hvad motiverer dig? Hvad kan du lide at arbejde med? Hvordan håndterer du tværfagligt teamwork?

Her har du mulighed for at prale af dig selv.

De personlige egenskaber, du vælger at fremhæve, er med til at tegne et billede af dig som person. Jobannoncer angiver ofte ønskede egenskaber. Kopier ikke direkte fra annoncen, men udtryk dig med dine egne ord.

Et velkendt skriftligt råd er show, don’t tell – brug eksempler fra dit arbejde til at understøtte de påstande, du fremsætter.

For eksempel:

«Som person er jeg social og omgængelig, og gør hvad jeg kan for, at mine medarbejdere får en rummelig og motiverende arbejdsdag. Når det kommer til hektiske forhold og nye udfordringer, ser jeg mulighederne omkring mig.

Ydermere vil jeg pointere, at jeg fra min stilling i [virksomhed] har arbejdet meget med kommunikation og relationsopbygning til virksomhedens kunder, hvilket har gjort mig til en initiativrig kommunikatør, der hurtigt opbygger tillid og loyalitet hos kunderne.

Udover dette er jeg optaget af at bringe projekterne fra A til Å på en effektiv måde, hvilket jeg opnår med målrettede implementeringskompetencer og gode analytiske evner.»

Afslutning

Du behøver ikke bruge for meget tid på afslutningen af ​​ansøgningsteksten. Her vil en afsluttende linje gøre det, men sørg for, at det tjener et formål.

For eksempel:

”Opsummeret mener jeg, at mine 7 års erfaring med digital markedsføring og projektledelse, samt gode resultater i denne periode (kombineret med min ægte interesse for faget), gør mig til en passende kandidat til rollen som projektleder hos ABC Eksempel AS.

Jeg ser frem til at høre fra dig videre i rekrutteringsprocessen, og vil med kort varsel kunne møde op til en samtale.»

Denne linje afslutter din ansøgning på en professionel og sammensat måde, og den fortæller samtidig arbejdsgiveren, at du er engageret og klar til en samtale.

Tillykke, du er færdig!

Gennemgå, hvad du har skrevet, og sørg for, at du kan stå inde for de kvalifikationer og egenskaber, du fremfører, og ikke mindst, at de matcher dem, som arbejdsgiveren søger.

PS: Sørg også for, at ansøgningen ikke overstiger én A4-side. Det er særligt vigtigt, da en alt for lang ansøgning vil blive opfattet som overvældende af arbejdsgiveren, og du ender i nej-bunken, før de overhovedet har læst første linje. Det er vigtigt at huske, at ansøgningen ikke skal give dig jobbet direkte, men snarere involvere arbejdsgiveren i at indkalde dig til en samtale. Gør derfor som Stephen King, og «kill your darlings» – du vil hurtigt se, at applikationen kunne have gavn af lidt trim.

Hvis du synes, at det at skrive en ansøgning stadig lyder som en overvældende opgave, kan du roligt give jobbet til en, der virkelig kan det. Hos CVGuru har vi skrevet tusindvis af ansøgninger til kunder over hele landet, og hjælper dig gerne også med dette.

Kontakt os venligst for mere information.

Masser af held og lykke!

Læs også: Hvordan man skriver en uopfordret ansøgning

Bonus: Download gratis jobansøgning skabelon

Kom nemt i gang med ansøgningsskrivningen ved hjælp af en av vores gratis jobansøgning skabeloner. Download den skabelon, du ønsker, helt gratis, og opret din helt nye applikation i Word.

Ansøgning skabelon 1 – Traditionel

For at downloade ansøgning skabelon 1 – klik her.

Ansøgning skabelon 2 – Moderne

For at downloade ansøgning skabelon 2 – klik her.

Ansøgning skabelon 3 – Fancy

For at downloade ansøgning skabelon 3 – klik her.

5/5
Skroll til toppen