Chat med oss!
Forberedelse til jobsamtale - Glem IKKE dette (2024)

Forberedelse til jobsamtale – Glem IKKE dette (2024)

At gøre en solid forberedelse til jobsamtale kan betyde forskellen mellem at få jobbet eller ej. Derfor er det værd at bruge lidt tid på det.

En jobsamtale kan være en nervepirrende affære. I løbet af kort tid vil du hilse på mennesker, du måske aldrig har mødt før, besvare spørgsmål, du ikke kender på forhånd, og overbevise dem om at vælge dig frem for de andre.

Det er svært at præstere under pres, men ikke uoverkommeligt. Hvis du sætter tid af til lidt forberedelse, vil det være meget nemmere at være afslappet og overbevisende. Her giver vi dig et lille indblik i, hvordan du gør.

Pæne papirer giver en god forberedelse til jobsamtale

Find certifikater, eksamensbeviser, kursusbeviser og anden dokumentation, der giver arbejdsgiveren et endnu bedre grundlag for at vurdere dig. Hvis du møder op med en mappe med papirer, der dokumenterer dine præstationer og færdigheder, lægger du grundlaget for øget troværdighed.

Hvis du ved, at flere personer skal interviewe dig, er det en god idé at udarbejde mere end én mappe. Medbring gerne originale papirer, men husk at medbringe kopier, som arbejdsgiveren kan beholde.

Dette er helt grundlæggende for en god forberedelse til jobsamtale.

Øv dig i at besvare ukendte spørgsmål

Mange har godt styr på egne kompetencer og erfaringer. Ikke desto mindre kan det være nemt at blive afskrækket, når man bliver bedt om at tale om det på en måde, man ikke er vant til. Øver du fælles jobsamtale spørgsmål og svar der skal mere til, før du bliver overrumplet. Få en ven eller kollega til at bede dig ud.

At give gode svar kræver øvelse. Øver du dig i forvejen, vil du også til samtalen møde op med en mere bevidst holdning til din kompetence, og hvordan det kan gavne arbejdsgiveren.

Se også: Ofte stillede spørgsmål til jobsamtale, med tips til svar

cvguru forberedelse til jobsamtale

Tænk igennem, hvordan du kan retfærdiggøre egenskaber

En god, strategisk forberedelse til en jobsamtale hjælper dig til at lære dig selv bedre at kende som medarbejder.

I jobansøgninger er det almindeligt at fremhæve personlige egenskaber. Opfatter du dig selv som loyal, ansvarlig, struktureret og løsningsorienteret? Tænk over hvorfor.

Langt de fleste mennesker kan kalde sig løsningsorienterede, men din egen beskrivelse af dig selv er subjektiv. Det siger ikke så meget for en arbejdsgiver, at man både er selvstændig og god til at samarbejde, hvis man ikke har et godt svar, når man bliver bedt om at fortælle mere om det. Det er derfor klogt at tage en kritisk gennemgang med sig selv. Hvordan karakteriserer du egentlig dig selv?

Har du eksempler på problemer, du har løst godt, som viser, at du er en effektiv problemløser? I hvilke sammenhænge er du gået ind og vist, at du er god til at tage ansvar? Hvad gør dig til en person, du gerne vil arbejde med? 

Hvis du betegner dig selv som proaktiv eller engageret – hvad betyder det for dig at være proaktiv, har du så et konkret initiativ til at vise, som har vundet indpas og hvordan kommer dit engagement til udtryk?

cvguru forberedelse til jobsamtale

Lær virksomheden at kende

I jobsamtalen er det dig, der skal testes, men det handler om mere end dig. Det handler om, hvordan du kan imødekomme et behov og udfylde en rolle på arbejdspladsen. En del af din forberedelse bør være, at du læser op på den virksomhed, du skal møde. Foretag en internetsøgning, besøg deres hjemmeside og find ud af mere om dem. Find ud af, hvem du skal møde.

Hvilken vision har de, og hvilke værdier er vigtige for dem? Hvilken slags ekspertise besidder dine nye kolleger, og hvordan kan din ekspertise blive en værdifuld tilføjelse? At lave research og have et fremragende svar klar, når du bliver spurgt, hvorfor du netop søger hos dem, er guld værd.

Se på forberedelse til jobsamtale som en mulighed

Tænk på forberedelse til jobsamtale som en mulighed for at få mest muligt ud af denne chance, du har fået. Der er meget på spil, men du er blevet indkaldt, fordi du er interessant for arbejdsgiveren. Nogen har set noget, der gør dig til en aktuel kandidat. Dine papirer har gjort deres arbejde: de har skaffet dig en samtale.

Tillad dig selv at være tilfreds med det arbejde, du har udført indtil nu. Glem ikke, at du har meget at bidrage med. Træk vejret med maven, og husk, at målet med at forberede dig til jobsamtalen er at finpudse måden, du præsenterer det, du allerede ved.

Forberedelse til jobsamtale giver dig selvtillid

Har du nogensinde følt freden ved at frygte en eksamensopgave eller en udfordring på arbejdet, blot for at opdage, at du forstår problemet og ved, hvordan du løser det og kommer i mål?

Sådan føles mestring. Hvis du afsætter den tid, du skal bruge til at øve dig og bliver mere sikker på samtalesituationen, vil du højst sandsynligt slappe mere af og gøre det endnu bedre. At være nervøs skærper dine sanser, men lad ikke frygten for at gøre det dårligt overmande dig.

Hvis du laver en grundlæggende forberedelse til jobsamtalen, vil du lettere kunne overbevise dem, du taler med. 

Ens nerver kommer nemmere fra hånden, fordi der er en tryghed i at vide, at man har tænkt på det meste før. 

Og et par kilo forsvinder undervejs fra dine skuldre, når nervøsiteten aftager og giver plads til noget, der føles lidt bedre: Selvtillid og mestringsfølelse.

Skroll til toppen